Prof. Johan Moan oceněn za výzkum UV záření

13.07.2012  |  Česká asociace zdravého opalování

Světově uznávaný odborník ve výzkumu UV záření a vitamínu D převzal ocenění University v Oslo za průkopnické úspěchy v oblasti opalování

Veldhoven 2.8. 2010 (SRF) - Profesor Johan Moan jeden z celosvětově nejuznávanějších odborníků v oblasti UV záření a vitamínu D, získal za své výzkumy ocenění Univerzity v Oslo (UiO). Moan řídí výzkumné oddělení biofyziky a fotodynamické terapie na univerzitní klinice v Oslo a je profesorem na Institutu Fyziky Univerzity v Oslo. Byl především oceněn za výzkum týkající se účinků opalování na lidské zdraví.

V jedné ze svých nejnovějších prácí, Moan doporučuje opalování v soláriu a to především v zimě s cílem zajistit rovnoměrné dodávání vitamínu D lidskému tělu . "Během zimních měsíců je úroveň vitamínu D přirozeně výrazně nižší. Sluneční záření obsahuje příliš málo ultrafialového světla, které stimulu tvorbu vitamín D v lidské kůži. Pokud budete používat solária v průběhu tohoto období, můžete zabránit snižování hladiny vitamínu D a můžete ji trvale udržovat ve vysoké úrovni" vysvětluje universitou oceněný vědec.

Předání ceny se uskuteční dne 2. září 2010. Ocenění je dotován 250.000 norskými korunami.

Information:

Studie od "J han Moan, Zoya Lagunova, Emanuela Cicarma, Lage Aksnes, Arne

Dahlback, William B. Grant, Alina o Carmen Porojnicu: “Solária zdroj vitaminu D” jsou ke stažení na www.sunlightresearchforum.eu.

The Sunlight Research Forum (SRF) je nezisková organizace se sídlem v Nizozemí. Jejím cílem je zpřístupňovat široké veřejnosti nové vědecké a lékařské poznatky o účincích mírného UV záření na lidský organismus.