COVID-19 a Vitamin D - PŘEHLED

05.11.2020  |  Administrátor

COVID-19 a Vitamin D - PŘEHLED

(aktualizováno 22.10.2020)

Vzhledem k tomu, že počet lidí v Evropě infikovaných novým SARS-CoV-2 se opět rychle zvyšuje, stále není k dispozici žádná vakcína ani skutečná léčba. I přes lepší pochopení viru a nižší úmrtnost stále existuje mnoho neznámých, například imunita nebo dlouhodobé důsledky. Na druhé straně stále přibývá důkazů, že vitamin D může hrát zásadní roli v prevenci a boji proti viru.

hem léta bylo publikováno mnoho předběžných studií, které naznačují souvislost mezi nedostatkem vitaminu D a závažností COVID-19 spojenou s úmrtností. Nedávno dvě studie přispěly k rostoucímu důkazu, že vitamin D může podporovat imunitní systém v jeho boji proti viru. Vědci z nemocnice ve španělské Cordobě zjistili, že vitamin D podávaný jako součást léčby může snížit závažnost infekce COVID-19. Další publikace týmu Chicagské univerzity dospěla k závěru, že u pacientů s nedostatečnou hladinou vitaminu D bylo riziko nákazy dvojnásobné. To znamená, že vitamin D posiluje imunitní systém, a proto  působí ochranným způsobem proti COVID-19 tím, že pomáhá snižovat vstup SARS-CoV-2 do buněk, ale také zabraňuje reakci, která charakteristická těžkou infekcí.Vitamin D umožňuje imunitním buňkám a epiteliálním buňkám (například těm v plicích) zvýšit jejich produkci antimikrobiálních peptidů a posílit fyzickou bariéru proti infekcím.

Studie prokázala, že to platí zejména pro epiteliální buňky dýchacích cest v reakci na virovou infekci. Kromě těchto imunoregulačních funkcí hraje vitamin D zásadní roli v lidském zdraví, zejména ve zdraví kostí a prevencí osteoporózy, ale také v prevenci řady rakovin, jako je rakovina prostaty a prsu, stejně jako autoimunitních onemocnění, jako je roztroušená skleróza a cukrovka. Primárním zdrojem tohoto slunečního hormonu (a dalších složek potřebných pro dobré zdraví) je UV záření z mírného vystavení slunci nebo umělých opalovacích zařízení. Sluneční ultrafialové záření, které se dostává na povrch Země, se mění v závislosti na zeměpisné šířce, denní době a ročním období. Kolem 95% jsou delší vlnové délky UVA, zbývajících 5% jsou UVB. Pouze absorpce UVB světla kůží zahajuje chemický proces, při kterém se produkuje vitamin D. „Nejlepším způsobem, jak získat danou dávku vitaminu D s minimálním karcinogenním rizikem, je expozice na slunci bez spálení uprostřed dne, spíše než pozdě odpoledne nebo ráno,“  uzavírají autoři jiné studie.

V zimních měsících, kdy je málo slunných dnů k dočerpání  Vitaminu D, mohou být vhodnou alternativou zejména umělá opalovací zařízení.  Ve skutečnosti většina opalovacích zařízení pro vnitřní použití vyzařuje skutečně podobný poměr UVA a UVB jako  sluníčko. Evropská asociace slunečního světla (ESA) podporuje bezpečné, kontrolované  používání solárií v souladu s právními předpisy EU.

Prameny:

Castillo a kol. (2020). Vliv léčby kalcifediolem a nejlepší dostupná léčba versus nejlepší dostupná léčba na přijetí jednotky intenzivní péče a úmrtnost u pacientů hospitalizovaných pro COVID-19: Pilotní randomizovaná klinická studie. Journal of Steroid Biochemistry and Molecular Biology.

Meltzer a kol. (2020). Sdružení stavu vitaminu D a dalších klinických charakteristik s výsledky testu COVID-19. Síť JAMA otevřená.

Martineau a kol. (2017). Doplněk vitaminu D k prevenci akutních infekcí dýchacích cest: systematický přehled a metaanalýza údajů o jednotlivých účastnících. British Medical Journal.

Hoel a kol. (2018). Směrnice o veřejném zdraví vystavené slunci. International Journal of Environmental Research and Public Health. Mezinárodní žurnál environmentálního výzkumu a veřejného zdraví.

Grigalavicius a kol. (2015). Denní, sezónní a zeměpisné šířky kolísání slunečního ultrafialového záření A a B ve vztahu k produkci vitaminu D a riziku rakoviny kůže. International Journal of Dermatology.

Gruil a Pavel (2012). Účinky osmi týdnů trvajícího osmitýdenního kurzu solária vystaveného slunečnímu záření na opalování, stav vitaminu D a nachlazení. Fotochemické a fotobiologické vědy.